Matična mliječ

Još od vremena Aristotela, istraživače je zanimalo zašto je matica, koja je izašla iz istog jajeta kao i ostale pčele, gotovo dva puta duža i teža od radilica? Zašto matica živi i do šest godina, a njene kćeri pčele radilice, žive svega 30 do 35 dana.

Matična mliječ, poznata i kao kraljica pčelinjih proizvoda — kompleksna je prirodna materija koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama. Ovom hranom, koju u nekim zemljama zovu “kraljevskim želeom”, pčele radilice hrane ličinke pčela radilica, matice i trutove. Nakon trećeg dana tu hranu dobiva samo ličinka matice, dok ostale dobivaju samo pelud i med. Ukoliko bi se bilo koja ličinka iz takvog legla nastavila hraniti samo matičnom mliječi razvila bi se matica, a ne pčela radilica. Ličinka buduće pčele radilice za pet dana poveća svoju težinu oko tisuću puta, dok ličinka buduće matice poveća svoju težinu za dvije tisuće puta.

Ovaj izvrstan koncentrat hranjivih tvari omogućava matici da živi duže od pet godina, dok je životni vijek radilice svega 2 do 4 mjeseca. Zadivljujuća je biološka produkcija matice, koja u sezoni za samo 24 sata položiti između 2000 i 4000 jajašaca, a objašnjava se upravo djelovanjem matične mliječi, kojom je pčele neprestano hrane.

Izgled i sastav

Matična mliječ je bijele do bljedožućkaste boje, gusta i tekuća, karakteristična mirisa i kiselkastog, malo ljutog okusa.

U najvećem postotku sadrži vodu, zatim proteine, šećere, lipide, anorganske tvari i vitamine i to vitamine B skupine s posebno visokom koncentarcijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, vitamine A, C, D i E, minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa a sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti. Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog tlaka.

Djelovanje matične mliječi

Matična mliječ izuzetno jača imunitet i time spriječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Pokazuje vrlo povoljne učinke na opće stanje organizma koji odiše novom snagom i energijom. Stimulira anaerobne procese i podiže nivo energije u organizmu i time povećava izdržljivost i snagu. Ima baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva. Pojačava lučenje endokrinih žlijezda tj. žljezda koje proizvode i luče hormone, kao što su gušterača, štitnjača, nadbubrežna žlijezda, hipofiza. Matična mliječ je jedina poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice. Spriječava infekcije muških i ženskih spolnih organa te povećava prokrvljenost prostate, pomaže smanjenju otoka.

Matična mliječ poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, normalizira stanje duševne iscrpljenosti, povoljno djeluje na pothranjenu djecu i starije rekonvalescente. Povećava otpor na stres, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva, smanjuje razinu kolesterola, pozitivno djeluje na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak te poboljšava pamćenje. Izuzetno dobro djeluje kod leukemije, regenerira slezenu, stanice krvi i koštane srži. Usporava sklerotične i ublažava klimakterijske promjene u organizmu. Protutumorski učinak matične mliječi se pripisuje njenoj aktivnoj supstanci 10-HDA. Pomaže oboljelima od tumora da lakše i sa što manje nuspojava izdrže kemoterapiju. Ubrzava zacjeljenje i obnovu kostiju nakon lomova ili ozljeda i uopće održava zdravlje koštanog sustava i zglobova.

Pomaže u održavanju i jačanju kose, kožnog tonusa i noktiju, omekšava kožu, gladi je, osvježava i ublažava bore zahvaljujući kolagenu koji nalazimo u sastavu matične mliječi. Blagotvorno djelovanje matične mliječi objašnjava se prisustvom vitamina, naročito pantotenske kiseline, a također i prisutnošću hormonalnih supstancija.

Dokazano je da je svježa matična mliječ nestabilna. Lako mijenja izgled i svojstva. Štete joj toplina, vlaga, svjetlost i kemijska sredstva. Za skladištenje matične mliječi potrebne su niske temperature i tamna mjesta. Matična mliječ se primjenjuje kao 45% otopinu mliječi u alkoholu ili dodatak medu (od 1 do 3%) , te u liofiliziranom obliku.

Matičnu mliječ u navedenim oblicima možete pronači u liniji proizvoda tvrtke PIP kao što su ROYALPIP (med sa dodatkom matične mliječi, propolisa i cvjetnog praha), GELEE ROYALE KAPI (45% otopina matične mliječi), te PASTILE MATIČNE MLIJEČI!

Matična mliječ je i hrana i lijek i krivo je mišljenje da je treba upotrebljava samo kada je čovjek bolestan. Naprotiv, matičnu mliječ treba koristiti prvenstveno u preventivne svrhe, a tek onda kao pomoć pri liječenju.

Pročitajte još sadržaja na temu Matična mliječ